Meikkivoiteen valmistus

12.2.2016
Iris Ojalammi

Tänään labrassa jatkoimme kosmetiikan valmistusta ja tällä kertaa aiheena olivat meikkivoiteet. Näiden valmistus ei ollutkaan ihan yhtä yksinkertaista kuin huulipunien, sillä meikkivoiteita tehdessä täytyy eri faaseja sekoitella ensin keskenään ja lämmitellä tiettyyn lämpötilaan ennen kuin päästään sekoittamaan kaikki yhteen. Työskentelimme ryhmissä ja jokainen ryhmä teki kolme eri tuotetta: silikonipohjaisen-, vesipohjaisen- ja ”cream to powder”-meikkivoiteen. Luennoitsijamme Claire Summers oli tehnyt meille valmiit formulat, joita noudatimme, mutta saimme kuitenkin melko vapaat kädet siihen minkälaiset tuotteet haluamme tehdä ja millä tekniikoilla.

Ensimmäisenä tuotteena meillä oli silikonipohjainen meikkivoide, jonka koostumus olikin miellyttävä iholla, mutta koska olimme valinneet valmiin pigmenttisekoituksen siihen, väri oli aivan liian punertava käytettäväksi omalle iholleni. Suurin osa markkinoilla olevista meikkivoiteista onkin silikonipohjaisia niiden äärimmäisen hyvän ihotuntuman vuoksi, mutta ongelmana niissä kuitenkin on, että ne tahtovat kuivattaa ihoa, joten niihin olisi hyvä lisätä myös kosteuttavia ainesosia.

Toinen tuote jonka valmistimme, oli ”cream to powder”-meikkivoide, jolle en keksinyt hyvää suomennosta. Koostumukseltaan meikkivoide on siis vahamainen ja kostea, mutta levitettäessä iholle, se muuttuu puuterimaiseksi. Tästä tuotteesta päätimme valmistaa ihon sävyä korjaavan tuotteen, eli tässä tapauksessa punaista neutraloivan vihreän meikkivoiteen. Tämän tuotteen valmistus oli mielenkiintoista, sillä väriosuus tuotteessa oli tietysti vihreä ja sen kontrolloiminen niin ettei iholle laitettaessa lopputuloksena ole Shrek, vaati jo hieman enemmän kuin tavallisen meikkivoiteen tekeminen. Saimmekin apua Clairelta tämän kanssa ja hän neuvoi, että käyttäessä vihreää pigmenttiä ja titaniumoksidia, voimme sekoittaa mukaan myös helmiäis micaa (silikaattimineraali jota käytetään paljon kosmetiikassa), jotta saimme tuotteesta hieman normaalimman värisen. Lopputulos oli oikein onnistunut, vaikka meikkivoide näyttääkin hurjan väriseltä, on siinä kuitenkin vain 15 % pigmenttejä, joista suurin osa oli micaa, eikä sitä Shrek pigmenttiä, joten tätä tuotetta itseasiassa voi jopa käyttää iholle neutraloimaan punaista! Kummoista peittävyyttä tuotteella tosin ei ole, joten jos tästä haluaisi peitevoide tyyppisen tuotteen, täytyisi koostumuksia hieman vaihdella ja pigmentin määrää lisätä noin neljäänkymmeneen prosenttiin.

 

Viimeisenä tuotteena teimme vesipohjaisen meikkivoiteen ja tässä menikin kaikista eniten aikaa, sillä päätimme että haluamme tehdä pigmenttien pääväreistä muodostetun meikkivoiteen. En löytänyt tälle tekniikalle äkkiseltään suomenkielistä nimeä, mutta englanniksi se oli Primary Colour Base tai PCB. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että meidän oli mahdollista tehdä juuri jokaisen iholle sopiva meikkivoide sävy sekoittaen neljästä eri pigmentistä valmistettua meikkivoidetta keskenään. Valmistimmekin ryhmässä siis neljä eri meikkivoidetta, valkoisen, mustan, keltaisen ja valkoisen ja näitä sekoittamalla teimme omalle iholle sopivan meikkivoiteen. Omaksi onnekseni huomasin kokeilla sekoitettua meikkivoidetta välillä iholle (vaikka se oli vielä melko valkoinen), sillä ryhmämme oli tehnyt virheen pilkkoessa pigmenttejä ja ne olivat jääneet liian isoiksi, joten levittäessä iholle meikkivoide tummenee siitä, mitä se purkissa on.

 

Tässä valmiita meikkivoiteita pigmenttien pääväreillä

 

Valmiit tuotteet

 

No comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *