Se oikea?

17.12.2015
Iris Ojalammi

Nyt puhutaan ruokavaliosta. Viime aikoina tuntuu, että olen saanut pääni aivan sekaisin lukemalla kaikesta mahdollisesta ruokavalioon liittyen. On gluteiinitonta, karppaamista, kasvisruokavaliota, raakaruokavaliota, hormonitasapainolle hyväksi olevaa ruokavaliota ja happo-emäs ruokavaliota ja ties mitä munattomia, maidottomia, jauhottomia ja lista voisi jatkua varmasti vielä kilometrin eteenpäin. Ymmärrän, että osa ihmisistä joutuu tahtomattaan noudattaman tietynlaista ruokavaliota sairauksista johtuen ja joillekin ruokavalio on omien elämänarvojen noudattamista, mutta nyt haluaisinkin tietää mikä on ”se oikea” ruokavalio? Itselläni ei ole varsinaisesti mitään ongelmia, joiden takia haluaisin muuttaa ruokavalioani, mutta olen huomannut että tietyillä ruoka-aineilla on negatiivinen vaikutus oman ihoni kuntoon ja tällä hetkellä siis tavoittelenkin ratkaisua ihon kunnon parantamiseksi ruokavalion avulla. Pahitteeksi ei olisi myöskään lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia ja jaksamista arjessa ruokavalion avulla.

 

Mistä sitten oikein on kyse?

Olin Kaisa Jaakkolan pitämällä inspiroivalla luennolla, jossa hän käsitteli stressiä, ruokavaliota ja ylipäänsä elämässä jaksamista (Stressaantunut keho ei säätele toivotulla tavalla syömisiä ja saa aikaan pakene- tai taistele reaktion, jossa ruuan sulattelu ei ole ensisijaista ja stressitason noustua ylimääräinen energia varastoituu kehoon, kun emme käytäkään sitä mihinkään ”oikeaan” stressin aiheuttamaan ratkaisuun, kuten vaikkapa karkuun juoksemiseen). Luento sai minut pohtimaan omaa ruokavaliotani ja mikä siinä on pielessä.

Itselleni jäi mieleen luennoista; syö mahdollisimman ”oikeaa” ruokaa , maitotuotteet minimiin, syö tarpeeksi usein, vältä vehnää ja aamulla keho tarvitsee enemmänkin proteiinia ja illalle on hyvä säästä ”aamupuuro”. Kaikki siis aika loogisia ohjeita. Lukaisin myös luennon jälkeen happo-emäs tasapaino ruokavaliosta (että saisin oikein pääni pyörälle) ja myös siinä tuntui olevan järkeä; ruokavalio, jota suurin osa ihmisistä noudattaa saa kehon liian happamaksi ja hapan keho taas puolestaan tuottaa bakteereita. Tässä vaiheessa olin jo todella innoissani, tässähän ratkaisu kaikkiin kysymyksiini, jos hapan keho on syy esimerkiksi iho ongelmiin, ratkaisu on tietysti syödä emästä tuottavia ruokia. Happoa tuottavia aineita ovat esimerkiksi liha, viljatuotteet, kahvi ja sokeri. Aika lailla siis samoja asioita kuin Kaisa Jaakkolan luennolla käsittelimme.

Kuinka sitten ratkaisen tämän mahdollisen ”oikean” ruokavalion ongelman? Olen sitä mieltä, että maalaisjärki auttaa moneen asiaan, niin kuin tässäkin tapauksessa. Ja se sanoo minulle, että kaikki ruoka jota on paljon käsitelty teollisesti esimerkiksi lisäämällä aineita, joista en puoliakaan ainesosa luettelosta tunnista, eivät voi olla keholleni kauhean hyväksi. No, elämä käy kyllä hankalaksi silloin, kun ei saa syödä mitään käsiteltyä, joten järki käteen siinäkin. Pyrin siis välttämään, etten viikossa söisi liian montaa ateria, jotka sisältävät paljon käsiteltyjä ruokia. Paljon puhutaan myös kasvisruokavalion vaikutuksesta hyvinvointiin ja itse pyrinkin korvaamaan viikon aikana osan aterioista kasvisruuilla. Myös maito- ja vehnätuotteita käytän mahdollisimman vähän ja herkut (jotka on muuten erittäin vaikea jättää kauppaan) säästän viikonlopulle. Herkuista púheen ollen, katsoin Yle Areenasta jonkun aikaa sitten loistavan dokumentin liittyen sokeriin (Sokeroitu totuus), suosittelen katsomista, jos se sieltä vielä löytyy.

No comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *