Kauneuskilpailut Suomessa

4.9.2019
Iris Ojalammi
Iris Ojalammi

Kuva: Johanna Rontu, Mekko: Mecco.fi

Joka vuosi enemmän tai vähemmän tapetilla tuntuu olevan kysymys kannattaako kauneuskilpailuita enää järjestää tai ovatko ne enää ajan hermolla. Lyhyt ja ytimekäs vastaus on: kannattaa järjestää ja ovat. Erilaisten kauneuskilpailuiden suosiosta omasta mielestäni kertoo jo yksinään se, että pienempiä kilpailuita tuntuu syntyvän jatkuvasti uusia ja tällä hetkellä Suomessa esimerkiksi voi kilpailla seuraavissa kisoissa:

Monesta kisasta valitaan edustajia myös kansainvälisiin kauneuskilpailuihin ja esimerkiksi seuraaviin kilpailuihin on mahdollisuus päästä edustamaan Suomea ulkomaille:

Näiden lisäksi kansainvälisiä kauneuskilpailuita on huima lista, mutta mikäli harkitset lähtö kisaan, kannattaa varmistaa aiemmin kilpailuissa kisanneilta onko järjestelyt kisassa hoidettu hyvin. Yllä listaamieni kisojen lisäksi Suomesta löytyy tietysti myös omat kilpailunsa miehille.

Tämän luettelon luettuaan monikin voi ajatella mihin kaikkia näitä kisoja oikein tarvitaan? Itse kansainvälisissä kisoissa kisanneena voin todeta, että Suomalaisten ollessa vaatimatonta kansaa, ei tällainen kisoissa ravaaminen sovi monenkaan suomalaisen ajatusmaailmaan. Toisin on ulkomailla. Kilpaillessani Face of Beauty International -kilpailussa Intiassa vuonna 2017, tutustuin kilpailussa oleviin 40 tyttöön ja esimerkiksi yksi heistä oli osallistunut jo yli 90 kauneuskilpailuun ja ikää kyseisellä tytöllä taisi olla noin 20 -vuotta. Itse hän kutsui itseään  ”pageant girliksi”. Tällaista käsitettä ei Suomessa oikeastaan edes tunneta. Jos olet osallistunut yhteen kilpailuun etkä ole menestynyt, kannattaa lopettaa yrittäminen saman tien. Tai mahdollisesti, jos olet menestynyt pienemmässä kisassa, älä ihmeessä enää toiseen hae.

Vastatakseni ehkä monen kysymykseen, miksi joku hakisi näihin kisoihin, listaan alle muutaman kohdan mitä kauneuskilpailuista parhaimmillaan voi saada:

  • elinikäisiä ystäviä
  • esiintymisvarmuutta
  • esiintymistaitoa
  • unohtumattomia muistoja erilaisista kiertueen tapahtumapäivistä

Näiden asioiden lisäksi kiertueilla on useita kuvauksia, pr-töitä sekä hyväntekeväisyyshankkeita joista voi parhaimmillaan löytää itselleen vaikkapa ammatin. Haluaisin myös muistuttaa, että toisille  yksi kisakokemus voi olla riittävä, mutta monet haluavat esimerkiksi treenata tulevia isompia kisoja varten pienemmissä kisoissa, jotta esimerkiksi sanavalmius ja esiintymistaito kehittyy. Monelle pienemmässä kisassa kisaavalle voi olla tavoite päästä esimerkiksi Miss Suomi kisoihin ja siitä edelleen Miss Universum kisoihin. Kaikille tällainen ei tietenkään ole tarpeen (uskaltaisin kuitenkin väittää, että hyvin harvalle), sillä osa esimerkiksi on luontaisesti hyviä esiintymään eivätkä jännitä puhua tuhatpäisen yleisön edessä bikineissä.

Kuva: Johanna Rontu, Mekko: Mecco.fi

Kuva: Johanna Rontu, Mekko: Mecco.fi

Haluan korostaa kirjoituksellani sitä, että antakaa jokaisen keskittyä siihen omaan juttuun ja ymmärtäkää, että kauneuskilpailut ovat yhtä lailla työtä vaativia kilpailuja kuin vaikkapa yleisurheilukilpailu, ja vaatii kokonaisvaltaista omistautumista. Kyse ei todellakaan ole pelkästä kauneudesta, vaan siitä että olet edustava ja fiksu ja pystyt toimimaan hyvänä esikuvana niin nuorille kuin myös vanhemmille.

Kehotan siis kaikkia niitä, jotka ovat yhtään kiinnostuneita kauneuskilpailuista rohkaisemaan itsensä ja hakemaan mukaan niihin. Suomi on nimittäin viimeksi voittanut Miss Universum kisat vuonna -75, joten eikö olisi aika meidän suomalaisten mimmien voittaa ne kisat jälleen ja tuoda se kaikista kirkkain kruunu kotiin?

 

No comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *