Bali – pala paratiisia

28.4.2020
Iris Ojalammi

PIENI MATKAOPAS BALILLE

Koronakriisin keskellä voi haaveilla seuraavasta matkastaan – vaikkapa Balille. Kuinka toivoisinkaan kirjoittavani tästä maaliskuisesta Balin reissusta ilman koronaviruksen tuomaa synkkää lisää, mutta koska tilanne on mikä on, en voi sivuuttaa tilannetta ja siksi mainitsen edes lyhyesti kriisin vaikutuksesta myös balilaisten elämään. Ennen kaikkea, olen kiitollisempi kuin koskaan asuvani Suomessa. Vaikka meilläkään asiat eivät tällä hetkellä ole parhaimmillaan, on oma sydämeni on syrjällään myös balilaisten kohtalosta. Siellä ei ole samanlaista sosiaaliturvaa kuin meillä, eikä ihmisillä ole juurikaan säästöjä. Jopa 80% Balin bruttokansantuotteesta tulee turismista, ja koronavirus pakottaa turistit takaisin kotimaihinsa ei balilaisille jää paljoa. Iso osa ihmisistä elää sillä mitä päivässä ansaitsee – ja nyt käteen ei jää mitään.

Siitä(kin) syystä haluan kertoa siitä kuinka upea paikka Bali on. Ja kuinka varmasti suuntaan sinne tulevaisuudessa myös uudestaan. Unohtamatta kuitenkaan sitä, että tilanne myös täällä Suomessa on vakava. Itse lomautettuna noin 100t muun ihmisen kanssa en voi sanoa että tilanne olisi kovin iloinen myös täälläkään. Siksipä sukellan hetkeksi kahden viikon paratiisin muisteluun ja unohdan koronan, karanteenin sekä kriisin ja muistelen lämmöllä balilaista ystävällisyyttä ja kunnioitusta elämää kohtaan. Kirjoitin omat vinkkini Balille matkustavalle ja alla olevalta videolta löytyy myös tiivistettynä kymmeneen minuuttiin parin viikon reissumme kohokohdat. Enjoy – toivottavasti vinkeistä löytyy inspiraatiota tulevalle Balin matkallesi!

Reissumme Balille alkoi ystäväni Charlotan kanssa reilun vuorokauden matkustuksella Helsinki-Istanbul-Jakarta-Denpasar reittiä pitkin. Helpomminkin perille olisi päässyt, mutta muutamilla vaihdoilla lentojen hinta tippui alle 500€ menopaluulta, joten ratkaisu oli selvä. Pidensimme matkaa noin kahdeksalla tunnilla ja säästimme useampia satoja euroja. 

NUSA CENINGAN JA NUSA LEMBONGAN – Balin pienet naapurisaaret

Ensimmäinen matkakohde reissullamme oli Nusa Lembongan/Nusa Ceningan, jonne pääsee Balilta kätevästi veneellä noin puolessa tunnissa. Lähtö Lembonganille on Sanurista ja me valitsimme kuljetukseen veneyhtiö Scootin. Liput ostimme paikan päällä heidän toimistoltaan ja hintaa kulkemiselle taisi tulla noin 40€ edestakaisin (hox! sisältää kuljetukset majoituksiin myös paluumatkalla).

Missä yöpyä Nusa Ceninganilla ja Nusa Lembonganilla

Itse mietimme pitkään kummalle saarista menisimme: Nusa Ceninganille vai Nusa Lembonganille. Lyhykäisyydessään, sillä ei ole merkittävää eroa. Nusa Lembonganilta pääsee hyvin nopeasti keltaista siltaa pitkin Nusa Ceninganille ja päinvastoin, joten kannattaa valita majapaikka mieluisan hotellin perusteella (sekä mahdollisesti ruokapaikkojen ja rannan sijainnin perusteella)

Me yövyimme kolme yötä Nusa Lembonganin puolella Komodo Garden hotellissa. Henkilökunta oli erittäin ystävällistä ja huoneet olivat siistit ja tunnelmalliset. Hotellin läheltä löytyi myös muutamia hyviä ravintoloita, ja hotellilla on tarjolla myös pieni aamupala. Voisin hyvin majoittua uudelleen Komodo Gardenissa, mutta todennäköisesti seuraavaksi majapaikakseni valitsisin alla olevalta listalta ensimmäisenä olevan Dream Beach Hutsin jos lähtisin uudestaan Nusa Lembonganille. Siellä vietimme yhden aamupäivän altaalla ja paikka vaikutti ihanalta upeine maisemineen ja uima-altaineen. Lisäksi hotellilta on suoraan portaat pienelle rannalle, jos haluaa kastaa varpaansa meriveteen. Seuraavia paikkoja tsekkailin majoitukseksi ennen reissua, joten ne kannattaa ainakin vilkaista läpi jos harkitsee reissullaan majoittuvansa näillä saarilla:

Dream Beach Huts (Nusa Lembongan – n. 60€/yö)

Secret Point Huts (Nusa Ceningan – n. 25€/yö)

Nusa Veranda Sunset Villas (Nusa Lembongan – n. 27€/yö)

Double ’A Beach House (Nusa Ceningan – n. 22€/yö)

Kaikki listaamani majoitukset olivat selvästi hieman ”syrjässä” varsinaisesta Nusa Lembonganin ”keskustasta”, joten mikäli kaipaa hieman enemmän ravintolavaihtoehtoja kävelymatkan päästää, kannattaa suunnata saarella esimerkiksi Jungutbatu rannan puolelle, josta löytyy runsaasti hotelleja ja rantaviivaa. Kulkeminen saarella on kuitenkin tosi kätevää skoottereiden avulla (mikäli omistaa ajokortin, toisin kuin eräät..)tai vaihtoehtoisesti ravintoloiden ja spa-hoitoloiden tarjoaman pick up -palvelun avulla. Kävellen ei kannata ainakaan iltasella kovin pitkiä matkoja haaveilla kävelevänsä, sillä saarilla on TODELLA pimeää, eikä katuvaloja juurikaan ole. Paikalliset sanoivat kuitenkin että saarella on hyvin turvallista kävellä, joten muutamana iltana kävelimme puhelimen taskulampun valossa etsimään ruokapaikkoja.

Ruokapaikkoja Nusa Ceninganilla ja Nusa Lembonganilla

Ruokapaikat saarilla menevät melko aikaisin kiinni (ainakin off seasonilla maaliskuussa) ja muutamana iltana saimme toden teolla etsiä ruokapaikkaa hotellin läheltä joka olisi auki vielä yhdeksältä. Tällaisella ruokapaikanmetsästys seikkailulla tutustuimmekin erään ruokapaikan kokkiin, joka ystävällisesti avasi meille keittiön vielä vaikka oli juuri ollut lähdössä kotiin ja vei meidät seuraavina päivinä saarten erilaisille nähtävyyksille. Muutama ruokapaikka, jotka jäivät mieleeni näiltä saarilta:

The Dungki Bendega Resto – pieni ravintola lähellä Secret Beachia, josta sai erinomaista paikallista ruokaa edullisesti. Paikan valitsimme, minkäs muunkaan kuin pienen koiranpennun sekä pihalla juoksevien kanojen perusteella!

Sandy Bay Lembongan – uskomattomat näkymät, hieman kalliimpi paikka ja ruoka itsessään oli pienoinen pettymys. Täältä saa kuitenkin herkullisia drinkkejä ja pelkästään näkymän takia täällä kannattaa poiketa.

Klyf Club Blue Lagoon – tämä oli listallamme must visit, mutta loppuviimeksi paikka jäi testaamatta. Suosittelen kuitenkin tsekkaamaan tämän mestan, näytti nimittäin sen verran upeilta maisemat tästä ravintolasta kuvien perusteella!

Mama Mia Bar&Grill – hyvä valikoima erilaisia ruokia, kohtuuhintainen ja upea sijainti.

Bali Eco Deli – pelkästään nimen perusteella valittu ravintola ei ollut huti – laaja valikoima erilaisia vegeruokia, jotka olivat herkullisia ja itse paikka on kauniisti sisustettu.

Nähtävyydet Nusa Ceninganilla ja Nusa Lembonganilla 

Mangrove metsä – upea Mangrove metsä Nusa Ceninganilla, jossa on taianomainen tunnelma. Yksi paikallisista sanoi meille kysellessämme kannattaisiko lähteä ”Miksi menisitte, siellä on vain puita!?” Siitä huolimatta että siellä on vain puita, suosittelen vierailemaan magrove metsässä, jos et sellaista ole koskaan nähnyt ja nautit luonnosta. Auringon paistaessa tiheän mangrovemetsän oksien välistä ja veneen lipuessa hiljalleen puiden vieressä, ajatukset keskittyvät väkisinkin nykyhetkeen ja siihen kuinka upea luonto on.

Devil’s Tear – vautsi, tätä ei kannata missata! Meidän vieraillessamme Devil’s Tearilla keli oli suhtkoht rauhallinen, mutta merenkäynnin ollessa voimakkaampaa on tämä paikka varmasti uskomaton näky. Aallot lyövät kallioon ja auringon osuessa vesipisaroihin muodostuu aaltojen ylle upea sateenkaari.

Yellow Bridge – keltainen silta kahden saaren välillä. Tätä ei erikseen tarvitse lähteä katsomaan, vaan se tulee luonnollisesti nähtyä samalla kun kulkee saarten väliltä. Silta on super kapea ja paikalliset pelleilevät sillalla ajessaan skoottereita esittäen menettävänsä ajopelin hallinnan – kannattaa nauraa makeasti ja keskittyä ajamiseen – silta nimittäin on SUPER kapea. Siltaan liittyy myös surua, sillä vuonna 2016 silta romahti ja onnettomuudessa kuoli 8 ihmistä. Kaksi näistä menehtyneistä oli myös saarella tutustumamme kauneusalanyrittäjän lapsia. Onnettomuuden jälkeen vuonna 2018 pariskunta perusti span, joka kunnioittaa kahta menehtynyttä lasta. Two Angel Lembongan Spa on paras spa, jossa Lembonganilla kävimme ja yrittäjäpariskunta mitä sydämellisin – kannattaa siis varata aika vaikkapa jalkahierontaan!

Secret Beach – hieman vaikeasti löydettävissä, mutta vaivan arvoinen! Rauhallinen ranta, jossa tosin en suosittele uimista kovan aallokon takia. Tämän lisäksi löysimme (lue: paikallinen oppaamme Vincent vei meidät) saarelta itseasiassa toisenkin salaisen rannan Mushroom Bayn lähettyviltä, jossa oli upea tummanpuhuva hiekka ja pienempää aaltoa, joten täällä pulahdimme uimaan.

Blue Lagoon – Nusa Ceninganin puolella oleva laguuni jota pääsee ihastelemaan ylhäältä käsin. Vesi on kirkkaan turkosia ja maisema henkeäsalpaavankaunis.

UBUD – Balin kulttuurin ja joogan keskus

Nusa Lembonganilta matkamme jatkui kohti Ubudia, Balin inspiroivaa ja spirituaalista ”keskusta”. Odotuksemme olivat korkealla tästä paikasta – odotimme innokkaasti Ubudin tarjoamaa hengellistä vibaa. Tämä taianomainen, suorastaan Indiana Jones -elokuvien henkimä paikka ei ollut pettymys ja jäi ehkä itselleni parhaiten mieleen reissusta. Kaupunki on täynnä persoonallisia ravintoloita sekä kivetyksiä ja muureja jotka ovat sammaleen peitossa sekä apinoita jotka kulkevat kattojen harjoilla. Ubudissa voisi viettää kuukausia, eikä silti kyllästyisi.

Majoitus Ubudissa

Ubudista majapaikaksi löytyy varmasti mitä upeampia majoituksia, mutta suosittelen tsekkaamaan varsinkin Ubudin kohdalla Airbnb:n, sillä oma majoituksemme Villa Bukit Sari löytyi sitä kautta. Tsekkasimme myös muutamia luksushotelleja, joihin olisi voinut majoittua yhdeksi yöksi, jos olisimme halunneet jäädä Ubudiin pidemmäksi aikaa, mutta tällä kertaa tämä jäi kokematta:

Kuwarasan A Pramana Experience noin 220€/yö

Ruokapaikat Ubudissa

Jos Lembonganilta ja Ceninganilta oli haastavampaa löytää auki olevia ravintoloita, täältä niitä löytyy! Ubudista löytyy varmasti jokaiselle sopivaa syötävää ja ihania illallis- ja lounaspaikkoja, unohtamatta lukuisia aamupalapaikkoja. Yksi asia mitä EN suosittele Balilla on appelsiinimehu. Sitä en saanut missään kelvollista vaikka kuinka yritin. Appelsiinimehuun sekoitetaan yleensä sokeria runsaasti sekä vettä – joten varsinaista tuorepuristettua mehua johon Suomessa olen tottunut en onnistunut tilaamaan missään! Liekö sitten huono ilmaisuni vai onko todella näin että applsiinimehu tulee balilaisittain aina sokerin kera ja laimennettuna veteen!? Laimennetun appelsiinimehun lisäksi Ubudista jäi mieleeni erityisesti seuraavat ruokapaikat:

Nü Hype Cafe Bali – ihastuttava aamiaspaikka, josta saa erinomaista kahvia sekä super hyvää smoothieta ja smoothiebowleja.

Alchemy – en ole eläessäni nähnyt yhtä terveellistä ruokalistaa ravintolassa! Tämä Ubudin vegaani ja raakaruokaa tarjoava paikka on the place to be. Paikan asiakaskunta koostuu vaaleisiin puuvillavaatteisiin pukeutuneista länsimaalaisista, jotka ovat tulleet Ubudiin useiksi kuukausiksi ja suurin osa tuntuu tuntevan toisensa. Varsinaisiin paikallisiin täällä siis tuskin pääsee törmäämään, mutta itse ruoka on tuoretta ja hyvää. Sen verran terveellistä kuitenkin omaan makuuni, että muutaman tunnin päästä minun piti käydä haukkaamassa siellä syömäni salaatin päälle paikallinen nasi goreng – eli paistettu riisi (kanalla).

La Pacha Mama Ubud – ravintolan avonainen seinä, jossa kasvaa lukuisia kasveja yhdistettynä illan pehmeään lämpöön tekee paikasta ylellisen ja tunnelmallisen illallispaikan. Palvelu on henkilökohtaista ja ruokien ja juomien esillepano poikkeuksellista. Drinkit eivät petä täälläkään ravintolassa, mutta itse ruoka ei ole maailmaa mullistavaa, mutta paikan viihtyvyydestä johtuen voisin hyvin mennä tänne myös uudestaan.

Kebun Bistro – ranskalaistyylinen pikkuravintola, johon eksyimme viinilasillisille sadekuuron iskiessä. Ruokaa emme täällä syöneet, sillä olimme juuri syöneet lounaan toisaalla. Tunnelma ravintolassa lämmin ja tuntui kuin olisimme Balin sijaan olleet Ranskan pikkukylässä – mikäli siis kaipaa välimeren viboja, kannattaa täällä poiketa vaikkapa lasillisella punaviiniä.

Bridges Bali – luksusta viidakkonäkymällä. Jos on valmis maksamaan Balin hintatasoon nähden kalliin, mutta suomalaisittain normaalihintaisesta fine dineningista, suosittelen varaamaan pöydän Bridgesistä. Palvelu on ensiluokkaista ja tunnelma hienostuneen maaginen. Ruoka sulaa suussa, joskin fine dineningille tyypillisesti annokset ovat pieniä, joten isolla nälällä varustautuneen kannattaa suosiolla tilata useita eri annoksia.

Nähtävyydet Ubudissa

Riisipellot – kauniit riisipellot vilisevät turisteja ja balilaiset ovat onnistuneesti keksineet myös hyvän bisneksen niiden yhteyteen. Noin 12€ saa vuokrata upean liehuvan juhlamekon ja keinua riisipeltojen yllä ja saat itsestäsi upean kuvan korkeuksissa. Itse tyydyin ihastelemaan muiden hulmuavia helmoja!

Apinametsä – Ubudin apinametsä on ihastuttava kokemus. Pikkuruiset apinanpoikaset hurmaavat ja apinoita puistossa on yhteensä noin 700. Eläimet käyttäytyvät suhteellisen nätisti, mutta kannattaa silti pitää laukustaan ja aurinkolaseistaan huolta, sillä apinat saattavat helposti napata kaiken irtonaisen.

Vesiputoukset – me kävimme Ubudissa Kanto Lampo vesiputouksella, jonne on noin 20 minuutin ajomatka Ubudin keskustasta skoottereilla. Kuten arvata saattaa, kuvauksellinen kohde oli tupaten täynnä turisteja myös off seasonilla, joten suosittelen tänne matkaavia olemaan ajoissa liikkeellä ja olemaan paikalla jo heti aamuvarhaisella. Ubudin läheisyydestä löytyy lukuisia muita vesiputouksia, joten ei muuta kuin valkkaamaan oma suosikkinsa!

CANGGU – surffiviboja
Ubudissa oltuamme mietimme pitkään haluammeko vaihtaa paikkaa, mutta päädyimme kuitenkin lähteä tsekkaamaan Canggun, surggiviboja henkivän kaupungin, josta löytyy hyviä aaltoja surffaajille ja ylellisiä putiikkeja meille jotka eivät vielä ole uskaltautuneet surffiaalloille.

Majoitus Canggussa

Myös Canggun majoituksemme päädyimme ottamaan Airbnb:n kautta ja oli keskeisellä paikalla – aivan Bali Climbingin yläkerrassa. Ennen matkaa meillä oli myös tsekattuna muutama muukin majoitus joita harkitsimme:

Surf Motel – noin 30€/yö

D’djabu Villas Canggu – noin 60€/yö

Ruokapaikat Canggussa

La Brisa – ihastuttava boho henkinen paikka josta saa suussasulavaa sushia (ja toki paljon myös muita ruokia). Täällä hengailimme kokonaisen päivän säkkituoleilla loikoillen paistatellen auringossa ja tulimme myös toisena päivänä tänne hetkeksi.

Penny Lane – tämä instagramissa väkisinkin vastaan tuleva ravintola oli todella lähellä majoituspaikkaamme, joten eksyimme tänne yhtenä iltana illalliselle. Ruoka on SUPER hyvää, drinkeistä puhumattakaan. Täällä voi siemailla vaikkapa Kim Karpassion Porn Star -drinkin jossa on vanilja vodkaa, passion hedelmää ja proseccoa erikseen tarjoitluna shottilasista. Nam, tästä saattoi tulla uusi suosikkidrinkkini mojiton rinnalle.

The Shady Scack – vegeravintola Canggussa. Tänne tultaessa kannattaa varautua jonottamaan. Paikka on niin suosittu että lounasaikaan joutuu luultavimmin odottelemaan hetken pöytään pääsyä, mutta it’s worth it! Paikka on kaunis ja ruoka herkullista.

Nähtävyydet Canggussa

Canggun osalta oikeastaan kaikki varsinaiset nähtävyydet onnistuneesti skippasimme – ehkäpä osittain siitä syystä että edellisissä kohteissa olimme ravanneet ympäri saarta ja yrittäneet nähdä lyhyessä ajassa mahdollisimman paljon. Canggussa päätimme kuitenkin että haluamme osallistua jollekin paikallisille kurssille jossa oppisimme jotain uutta. Niinpä varasimme Airbnb:n kautta kurssin kookosöljyn valmistamiseen. Kurssilla opimme valmistamaan kookosöljyä kookoksen kuorimisesta lähtien ja kurssi oli todella informatiivinen ja opimme samalla myös itse kookoksen kasvusta todella paljon uutta tietoa. Kirjoituksen alussa olevalta videolta löytyy pikaisesti myös kookoksen valmistus vaihe vaiheelta – mutta katsotaan josko kokoan siitä vielä myöhemmin pidempää pätkää omaksi kokonaisuudekseen! Kurssi jonka kävimme oli Cocoil Balin järjestämä.

ULUWATU – rentoa luksusta ja auringonpalvontaa

Canggusta suuntasimme viimeistä matkakodettamme Uluwatun rentoilua kohti ja kuten kirjoituksen pituudesta huomaa, on kaksi viikkoa suht lyhyt aika tutkia Balia – mikä olikin ehkä yksi syistä miksi ihastuin tähän Indonesian saareen niin valtavasti. Pinta-alaltaan pieneltä saarelta ja sen lähisaarilta löytyy rutkasti nähtävää ja koettavaa, joten olisi suorastaan rikollista pysyä vain yhdessä paikassa lähtiessään Balille ensimmäistä kertaa. Jos kuukausien poissaolo ei kuitenkaan ole mahdollista, voin lämmöllä suositella listaamaani komboa muutaman viikon reissulle. Listaamieni paikkojen lisäksi viimeinen matkakohteemme Uluwatu onkin ainoa paikka, jonka olisin saattanut reissussamme skipata näin jälkikäteen mietittynä – toisaalta, emme tainneet päästä näkemään Uluwatun parasta antia, sillä viimeisin matkakohteemme tarkoituksena oli ylipäänsä vain chillailla ja nauttia auringosta tekemättä mitään. En siis ole oikeastaan voi sanoa mitä kaikkea Uluwatussa todellisuudessa voisi tehdä. Hotelli jossa majoituimme oli upealla paikalla (Le Cliff Bali) ja sen lisäksi kävimme The Edge Balin upealla allasalueella viettämässä päivän (noin 45€/hlö VIP alueella), joita molempia voin suositella!

Kokonaisuudessaan Bali oli upea kokemus ja seuraavaa reissua varten jäi vielä runsaasti nähtävää kuten seuraavat paikat:

-Gili saarten paratiisi

-Pohjoinen Bali ja mansikkamaat ja muut vähemmän tunnetut farmit

-Nusa Penida ja snorklaus

-Mount Batur auringonnousussa vaellus

-Tanah Lot temppeli

Until next time Bali, XOXO

No comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *