Kattoperunat – kuinka kasvattaa perunoita parvekkeella

8.6.2021
Iris Ojalammi

Viime keväänä innostuttiin Markuksen kanssa kokeilemaan lähtisivätkö perunat kasvamaan parvekkeellamme, ja laitettiin tuumasta toimeksi ja lähdettiin siemenperunakaupoille. Perunoita saatiinkin sitten syödä useampi viikko, ja niiden kasvatus oli todella vaivaton projekti! Paikaksi meillä valikoitui aurinkoinen katto, johon saatiin hyvin mahtumaan isompi ”istutuslaatikko”. Tänä keväänä haettiin jälleen siemenperunat ja laitettiin sama projekti käyntiin, toivottavasti tänä vuonna saadaan yhtä hyvä sato!

Tänä vuonna istuttajalle (lue: minulle) tuli hieman kiire perunoita laittaessa laatikkoon, ja projektin valmistuessa jäljelle jääneet siemenperunat jäivät odottamaan multasäkkiin. Tänään sitten kipaisin kurkkaamaan missä multasäkki on, jotta saisin mullattua taimia ja huomasin että hups, perunapussin perunat olivat alkaneet kasvattaa vartta multasäkkiin, johon ne olivat unohtuneet. Heitin niihin hieman multaa päälle ja ajattelin että katsotaan mitä niistä tulee (taitavat olla niin tiiviiseen kasvaneita ja pitkillä varsilla että kummoisia perunoita niistä ei varmaan tule, mutta ainakin kauniit varret saavat koristaa partsia kesän ajan.)

Jos joku muukin innostuu vielä laittamaan perunoita kasvamaan parvekkeelle, tässä lyhyet ohjeet perunoiden istuttamiseen parvekkeella:

1.Idätä siemenperunoita noin kaksi viikkoa valoisassa paikassa, kunnes idut ovat noin sentin mittaisia. Tähän kätsyjä ovat esimerkiksi kananmunakennot.

2.Poraa astian pohjaan muutamia reikiä, joista vesi pääsee valumaan pois. Me kokeiltiin Markuksen kanssa myös leikata aukot sisempään laatikkoon, ja laittaa kaksi laatikkoa päällekkäin, jotta oltaisiin saatu nostettua ylempi laatikko ilman että koko vartta olisi tarvinnut irrottaa, jos halusi muutamia perunoita. Mullan kanssa tämän kokoisen laatikon paino oli kuitenkin sen verran painava (ja saattoipa istuttaja unohtaa laittaa laatikoiden väliin kerroksen soraa, jolloin laatikot olisivat irronneet helpommin toisistaan), että todettiin että helmpommin saadaan vain nostamalla perunat varsistaan laatikosta. Jos asuu yksin ja haluaa kasvattaa vain muutaman perunan, voisi tämä kikka varmasti toimia pienemmässä ämpärissä.

3. Lisää astian pohjalle soraa. Soran päälle lisää multaa parikymmentä senttiä ja lisää mullan päälle perunat. Peitä lopuksi perunat noin 10cm multakerroksella ja kastele!

4. Kun perunan varret ovat kasvaneet noin 10cm, lisää multaa niin että vain latvat näkyvät. Toista multaus aina kun varret ovat kasvaneet noin 10cm, ja kunnes astia on täynnä.

5. Korjaa sato noin parin kuukauden päästä tai vain osa kerrallaan. Me esimerkiksi otimme kesän mittaan astiasta perunoita sitä mukaan kun tarvitsimme.

No comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *